maandag 27 augustus 2012

Nog even "Galicia"

We zijn nu aan de laatste Ria's toe voordat we in Portugal zijn.

Dinsdag vertrokken naar Ria de Muros.Was behoorlijk mistig bij vertrek maar trok al vrij snel op. Onderweg veel zon, motoren met zeil bij en natuurlijk weer dolfijnen. Prachtig ankerplekje gevonden. Hebben inmiddels al veel ander mensen ontmoet,de meesten komen toch uit Nederland, Zweden, Noorwegen en Engeland.

Woensdag; Vannacht slecht geslapen ivm de harde wind en veel lawaai van allerlei klapperende dingen.
Maar een frisse duik in de ochtend maakt een boel goed. We wilden met het bootje de haven in om even aan te leggen en het dorp in te gaan maar werden berispt door de haven meester. Dit was een privéhaven en mocht dus absoluut niet weer!!! (ok, wat niet weet......)

 De volgende dag  (donderdag) naar de andere kant van de ria gevaren, naar Portosin. naast de haven, vlak bij 2 strandjes. Het was erg druk met komende en lossende vissersschepen. Wij met bootje naar de vissershaven om ff wat verse vis te scoren. Meteen raak. Kreeg een plastic zak vol met sardientjes (dat was nu ook weer niet de bedoeling) en mocht er niet voor betalen. Wat moeten wij met 300 sardientjes?? Gelukkig stond er een vrouw op de kade die ik de helft heb gegeven na wat aandringen, en de andere helft aan Nederlanders in de haven. In ruil daarvoor kreeg ik de internetcode van de haven. Heb i'net onbeperk in Europa, dus niet echt nodig maar toch wel leuk.
Nu het volgende probleem, wat doen we er mee??? BBQ??? Bakken in olie????
Terwijl we een biertje op het strand gingen halen kregen we een leuk contact met de eigenaar die van oorsprong van de Dominicaanse komt. Vertelden het sardientjes verhaal en zei meteen;"Haal ze op en ik maak ze voor jullie klaar". Zo gezegd , zo gedaan. De sardientjes moesten gebakken met meel in frituur, waren te klein voor BBQ. Ze waren idd heerlijk. Hele ruilacties kwamen tot stand op terras. Sardientjes tegen pimentos en octopus. Erg leuk. Inmiddels, terwijl wij lekker aan het eten waren, lag de rubberboot nog (hoog opgetrokken) op het strand maar werd het wel hoog water. Toen ik even een kijkje ging nemen was ie haast gezonken. Bij ieder klein golfje kwam er weer een flinke lading in. Snel hozen, nog meer het strand optrekken , rest van de maaltijd opeten/drinken en maar kijken of de motor nog start. En ja hoor... hij deed het nog. gelukkig!! Mazzel!!!
Daarna maar lkkr aan boord gebleven, ook al waren er allerlei muziek festiviteiten op de wal, tot 6 uur ;s morgens, archh.

Vrijdag; Deze dag kunnen we maar beter vergeten!!. Triest, mist, regen , geen zicht, harde wind. Je kon de overkant niet eens meer zien, en dan zit je in Spanje!! Gelukkig tegen een uur of 6 klaarde het op.

Zaterdag: al vroeg met bootje het dorp in om nog wat boodschappen te doen voor de komende dagen. Er was ook markt. Nog niet allemaal open, dus zouden 's middag wel weer ff kijken. Ja hoor.. bijna alles dicht. Moet er nog steeds aan wennen dat ze hier tussen 14.00 en 16.30 uur stoppen met alles. (behalve eten en drinken). Zelfs de markt was er mee opgehouden.  Met wat spareribs op weg naar de boot om  die daar lkkr op te peuzelen. Daarna alles klaar gemaakt om de volgende dag te kunnen vertrekken.

Zondag: Ria de Arousa
Hoewel er weinig wind stond, stond er toch nog een behoorlijke swell (deining) van zo'n 2 mtr.
Met de genua op, strak blauwe lucht, korte broek aan en de vislijn uit, op naar Ribeira. 
De buit was één makreel en een mooie geep. Die laatste heb ik weer aan de zee geofferd. Zit teveel graat in. De makreel gaat naast de saté vanavond op de BBQ.
We hebben een aardig eind om gevaren omdat de wind inmiddels toenam en we liever niet tussen al die rotspartijen en ondieptes door wilden Er stond inmiddels al een behoorlijke wind, 21 knopen, en liepen een lekker snelheid van 6 kn. alleen op de genua. Eenmaal voor anker pakte het gelukkig meteen goed en liggen als een huis. De Zweden die na ons kwamen hebben het 4 keer geprobeerd, maar lukte maar steeds niet en kwamen iedere keer met een baal gras naar boven. Uiteindelijk zijn ze maar weggegaan. Ben benieuwd wat het bij ons wordt als we willen vertrekken???



Geen opmerkingen:

Een reactie posten