dinsdag 18 september 2012

Cascais (bij Lisboa)

Na nog een dagje in Leixoes gelegen te hebben,weer ff naar de vissershaven, gewinkeld, en natuurlijk een nieuwe bikini en korte boek gescoord,
Quido nieuwe spijkerbroek, allebei happy. Daarna BBQ op de boot. Sardientjes en garnalen. Heerlijk.
Net voordat het donker werd kwam de Blabber bij ons voor anker. Dat werd een enthousiast weerzien. Meteen verhalen uitwisselen en een wijntje hoort daarbij natuurlijk/ Omdat ze nog niet gegeten hadden konden de overgebleven sardientjes daarna naar binnengewerkt worden door de Blabber bemanning.

De volgende dag toch maar vertrokken.
Een stralende dag maar helaas weer weinig wind. Afwisselend genua met motor en soms even alleen genua. Behoorlijke swell van meer als 2 meter. Je moet dan toch de snelheid (dmv motor)er een beetje inhouden wil je niet als een gek heen en weer rollen.
Om 20.00 uur waren we bij Figuera de Foz en besloten we om door te varen. Was inmiddels al donker. Geen aantrekkelijke jachthaven, geen anker-mogelijkheden en we willen toch naar het zuiden. Dus dan maar een nachtje door. Zicht was redelijk goed en motor en zeil bij. Het meest lastige is al die stokken en bolletjes van de plaatselijke vissers. Je wilt echt niet een lijn of net in je schroef hebben ,dus zijn we een mijl of 10/12 uit de kust gaan varen zodat we hier wat minder last van hadden.
In de nacht zagen we regelmatig witte strepen die als een speer door het water trekken, onder de boot door schieten en wat eindigde in een plons. Waren dus steeds weer dolfijnen. Prachtig gezicht.
We hebben dan ook weinig geslapen allebei, bang om wat te missen. Halen we morgen wel weer in. Rond 7.30 uur werd het weer licht. Je merkt wel dat de nachten hier erg lang zijn.

Om 14.00 uur konden we dan het anker neergooien in de prachtige baai van Cascais, een mondaine badplaats aan de monding van de rivier de Taag. Een voorstadje van Lissabon.
Na een anleger begonnen we toch de vermoeidheid wel te voelen en hebben lekker geslapen en verder rustig aan gedaan.
Volgende dag potdicht van de mist, wat later weer enigszins optrok.

Even buiten de baai van Cascais konden we de internationale zeilwedstrijden volgen van de high tech trimarans. Prachtig om te zien! Volgende week moeten ze in Marseille verdere wedstrijd varen. Nog een aardig tochtje voor de boeg dus.

 Cascais is een gezellige stad, mooie gebouwen, smalle straatjes met gezellige eettentjes/terrasjes en een stuk mondainer als de voorgaande steden. Je merkt toch dat je zuidelijker komt.
Vanwege de warmte zijn we niet naar Lisboa gegaan. Andere vertrekkers zijn daar weggevlucht omdat het niet te houden was in de stad/zonder wind.

Verder druk bezig geweest met de dieseltanks. We hebben er 2, elk 250 liter, maar één blijft steeds maar vol en dat hoort niet zo. Ze moeten ongeveer evenveel zakken op de meters. Verstopping??
Na eerst zelf van alles geprobeerd te hebben, met monteur gesproken en een afspraak gemaakt in de jachthaven, leek bij het starten van de motor om naar de haven te gaan toch wat veranderd te zijn op de meters. Afspraak eerst maar weer afgezegd. Na het varen maar kijken of het nu inderdaad goed is. Misschien is de verstopping door het prutsen aan de kranen wel verwijderd.

5 opmerkingen:

  1. dag zeelui,

    Lees dat jullie je vermaken in Cascais.
    ik ben morgen in Lisboa voor 1 dagje ..als jullie het leuk vinden en het jullie uit-
    komt kom ik ff langs in de middag..namiddag.

    groetjes De Hollandse Bask

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zouden eigenlijk vertrekken maar vinden het zo'n leuk initiatief dat we nog een dagje blijven.
      Dus wel komen hoor!
      Je kan ons bellen op mobiel 06 43 83 07 07 denk +31 ervoor?

      Verwijderen
  2. PS. Indische hap staat da klaar. Tot morgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo hollande Bask,
    Jammer dat we je niet kunnen bereiken maar moeten verkassen ivm erge swell op ankerplaats en onzeker weer ivm orkaan bij Azoren . Gaan nu naar seixal

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ligt ook aan de Taag. Gaat een snelle Ferry naar toe. Ben je ook welkom. Je hebt ons tel.nr. Hoop dat je dit op tijd leest. Groetjes impact-crew

    BeantwoordenVerwijderen