woensdag 12 september 2012

Nog steeds Leixoes

Eigenlijk hebben we het hier vreselijk naar ons zin.
We liggen voor de ingang van een druk bezette handelshaven. Grote containerschepen varen in en uit , vooraf gaande door pilots. Een en al bedrijvigheid waar we wel van houden. Altijd wat te kijken en de laatste dagen geen mist meer.

De gasflessen hebben we kunnen vullen. Kostte wel een halve dag maar we kunnen weer even vooruit.Het is gevuld met propaan en we hebben nu weer plopgas. Met campinggas waren we van dit probleem af dus de volgende keer er maar butaan instoppen.
Met de taxi een aantal kilometers buiten de stad naar een bedrijf dat de gasflessen kan vullen. € 31 euro voor de taxi en 2x gasflessen vullen €17. Dat laatste viel dus echt mee. Leuke taxichauffeur die de hele tijd bij ons bleef wachten tot alles geregeld was. vertelde ons nog dat hij 6 dagen per week, 11 uren per dag werkte voor (schrik niet) €500 per maand. Hoe is het mogelijk!!! Hebben hem dan ook een dikke fooi gegeven.

Later ontdekten we, even na het eerste strand na de haven, een zwembad gebouwd in de natuurlijk rotsen. Prachtig gelegen met een fantastisch uitzicht. Af en toe slaan de golven van de oceaan in het zwembad.
Wij moesten dit natuurlijk live meemaken en zijn er dan ook nog een haf dagje geweest. water is zout maar wel iets warmer als de oceaan. Denk graadje of 19. Leuk restaurant met zitjes en loungebanken erbij. hebben ons prima vermaakt.

Vandaag eerst diesel getankt en daarna met de bijboot op pad, naar het stadje Matosinhos, wat aan de andere kant van de haven ligt en waar ook de de vissershaven is. We konden meteen aan een drijvende steiger naast een locale-visser aanleggen. Zo vriendelijk die Portugezen. Inmiddels wemelde het van de meeuwen die wachten op hun maaltje van alle binnen komende vissers. Ze pikken de vis zo uit de bakken. Zo brutaal.
Terwijl ik foto's en video maakte kreeg ik van een van de vissers een zak vol sardientje. Hoewel ik vroeg of hij een stuk of 10 wilde pakken kreeg ik weer een zak vol. Zoveel eten we lang niet op , dus weer (na het stadje bekeken te hebben)  langs alle bekenden in de haven en voor anker om te delen.
De Deen, die al 7 jaar onderweg is was er blij mee en nodigde ons meteen uit voor een biertje. Hij blijft de komende 6 maanden in Leixos en gaat volgend jaar wel weer verder. (€100 per maand is dan ook een koopje). Later kwam Jeroen, een solozeiler uit Belgie nog wat sardientjes halen en bleef gezellig hangen/kletsen.
Na de visjes schoongemaakt te hebben begon het ineens behoorlijk te waaien, tegen de 30 knopen wind. BBQ werd dus niets, dan morgen maar proberen. De voorspellingen zijn super. Wind en tegen de 30 graden, wat wil je nog meer. Of we vertrekken?? Daar moeten we nog een nachtje over slapen.



1 opmerking:

  1. Hoi zussie, toch wel leuk om al jullie verhalen te horen. Wel blijven doen hoor, want ik weet zeker dat iedereen met jullie meeleeft en vaak een ietsiepietsie jaloers is. Wordt straks nog veel erger als het hier herfst wordt en jullie lekker gaan overwinteren, terwijl wij in de regen en de kou zitten.....have fun dikke tuut Irene

    BeantwoordenVerwijderen