vrijdag 28 september 2012

Cascais,Lisboa,Seixal,Sines en nu Algarve - Alvor


Na nog een aantal dagen in de baai van Cascais te hebben gelegen hebben gelegen, hebben we een citytrip geboekt naar Lissabon. Je kan met een open dubbeldekker-bus 4 verschillende routes kiezen die door de omgeving rijden met allemaal verschillende attracties. Je kan overal uitstappen en met een volgende bus weer instappen. Leuk systeem.

We zijn de hele kust af geweest , door verschillende dorpjes en stapten uit in Lissabon. Na een aantal uren Lissabon bekeken te hebben, hapje, drankje, wat winkelen, zijn we weer terug gegaan. Een prachtige stad, gezellig maar toch misten we iemand die de juiste/mooie plekjes aan kan wijzen. Het was vreselijk warm (30 graden)  in Lissabon, maar daar houd ik van.

Na de trip besloten om de volgende dag verder te gaan toen er een berichtje binnen kwam van de Hollandse Bask (fan van mijn blog). Hij was morgen is Lissabon en wilde langskomen in Cascais. Dat initiatief en contact vonden we zo leuk, dat we besloten nog een dag te blijven.

Helaas kwam het restant van de orkaan Nadine richting Portugal en wilden we niet nog meer deinen op de swell dan we nu al deden, dus besloten we met de Zeemuis en de Zweedse Albin  te vertrekken richting Seixal, een ankerplekje op een rivier tegenover Lissabon. De Hollandse Bask via mijn blog gelukkig nog kunnen bereiken en kwam dan met de snelboot ons opzoeken. Super leuk!!!!
Quido heeft hem met het rubberbootje opgehaald en kwam meteen al zeiknat bij ons aan. Hartelijk welkom.
Hij had een heerlijke witte wijn meegenomen en echte Portugese koeken. Inmiddels weet ik zijn echte naam en heeft hij zijn beloofde Indische maaltje gehad. Heel erg leuk. Met de laatste snelboot is hij terug naar Lissabon gegaan omdat hij de volgende dag weer moest vliegen.

Inmiddels lagen we met 3 boten op het zijriviertje van de Taag, tegenover Lissabon. We hadden ons ankerdagje wel. Eerst bij vertrek uit Cascais hadden we al een anker van een visboot in de ketting gedraaid.
Kostte even wat moeite maar gelukkig kunnen verwijderen. Even later in Seixal lagen we zo vast dat de ketting bij het achteruit varen door de lier slipte. Hier klopt iets niet, dus anker weer ophalen, maar kostte erg veel moeite om deze omhoog te krijgen. Na een half uurtje van alles proberen zagen we heel voorzichtig  een ankerketting van een tanker naar boven komen die er met geen mogelijkheid af te krijgen was. Gelukkig kregen we hulp van de Zeemuis en uiteindelijk gelukt.

We zijn nog enkele dagen in Seixal gebleven, afwachtend op het restant van de orkaan Nadine. Met zijn allen een heerlijke paĆ«lla gegeten , door Miquel (de Spaanse Zweed) gemaakt en bbq bij ons aan boord, gewinkeld, terrassen en bezoekje aan de Llydl. Harde wind op stroom, is niet echt prettig. Een aantal keren verkast omdat we het idee hadden dat we begonnen te krabben. Uiteindelijk bleek iedere boot daar zijn eigen leven te leiden en varen echt af en toe meters voor en achteruit.

Met het slechte weer wat internetten en zag dat er een nieuwe update van de Iphone was, IOS6.0,  dus wat doe je dan.... downloaden. Een aantal uren hierna had ik geen internet en geen telefoonbereik meer. Alles geblokkeerd. Wat een ramp. Zou het dan aan de nieuwe update liggen??? In dorp wifi opgezocht en zag een  berichtje van T-mobile dat ik afgesloten was en weer kon bellen/internetten als ik een voorschot van €1300 wilde betalen. Die zijn gek. Heb internet Europa met 500 MB snel en daarna onbeperkt langzamer. Na heel veel bellen, dagen geen internet uiteindelijk alles weer hersteld, en ligt dus niet aan de nieuwe update. pffff.

Na de storm zijn we weer naar Cascais gegaan en vlak voor de ankerplaats, nog op volle zee, viel onze motor uit. Al;s de motor niet draait kunnen we het anker ook niet elektrisch laten vallen, dus dan de hele ketting maar overboord en wachten op de anderen. Na 2 uur kwam Jeroen van de Zeemuis en heeft ons kunnen slepen naar de ankerplaats. Daar de motor verder onderzoeken samen met Jeroen en Miquel.
Alle brandstoffilters vervangen (filter was vies, maar diesel schoon. Misschien toch prop van de eerdere verstopte dieseltank?) en de lucht uit de motor en na een aantal keren lukt het eindelijk en loopt de motor gelukkig weer als een zonnetje. Meteen nog maar een aantal extra filters gehaald zodat we om de 100 vaaruren kunnen vernieuwen.

In Cascais kwamen we de Blabbercrew nog tegen met wie we op het terras gezellig hebben bijgekletst.
Woensdag zijn we vertrokken naar Sines met 3 boten maar Miquel, die al wat eerder was vertrokken met de Albin kwam terug met een zwartrokende motor en durfde het toch niet aan om met de hoge swell van 3 meter zo'n eind te gaan varen. Wilde deze toch eerst repareren.
Eind van de dag, na weer veel gemotord te hebben, lagen we eindelijk op de ankerplaats. Weer rollen geblazen. Maar een dikke neut en dan slaap je wel.

De volgende dag om 8 uur vertrokken naar de Algarve. Baleeira. Prachtige dag. Eerste uren konden we mooi zeilen en de laatsten ook. Tussendoor moest af en toe de motor bij doen omdat de wind inkakte en er een hoge swell stond. Je moet dan toch wat vaart houden. Samen met de Zeemuis (zie ook de nieuwe Zilt) om 18.30 uur voor anker en toen nog even geborreld.

Vandaag aangekomen in Alvor. Een soort waddengebied wat we alleen bij hoog water in kunnen varen omdat hele stukken droogvallen en niet (goed) betond is. Tijdens het ankeren barstte er een bui boven ons los zodat we helemaal doorweekt waren, maar liggen wel vast. Mooi even tijd om het blog bij te werken.
Gelukkig breekt het zonnetje nu weer door, blog updaten en dorp verkennen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten