donderdag 19 juli 2012

oversteek van de Golf van Biscay

zondag 15 juli
Zaterdag de weersverwachting goed bestudeerd en het leek wel goed om over te steken. een hoge druk gebied zou aankomen en alles leek wel positief. Dus.. 5 uur de wekker en vertrekken maar. Het eerste stuk tot aan de hoek van Brest moesten we motoren omdat alles tegen de wind was en er stonden behoorlijke golven waar we tegenop moesten boksen.
Na de bocht bij Brest kregen we wind mee en vlogen dan ook door het water. Nog even een flinke regenboog, dus ook regen, waar nogal wat wind uit kwam en daarna brak het mooie weer aan. Rond 10 uur waren we op de Rade van Brest en besloten verder te gaan. Met zo'n 4 bft op naar Spanje.
De hele dag zon, we weten niet wat ons overkwam. De golven die hier staan kunnen erg lang en hoog zijn, maar de Impact glijdt er prachtig overheen.
 Rond 19.00 uur allemaal een ander menu. In de supermarche hebben we allemaal 3x een eigen magnetron-menu uitgekozen. Zo kunnen we in ieder geval de eerste dagen doorkomen. En het smaakte ook nog wel. Ideaal die magnetron op 12 volt stroom.
De accu's zijn eigenlijk steeds 90 tot 100% vol dankzij de windwapper en het zonnepaneel. 
Nu ff uitbuiken en dan straks de nacht in. 
Om 21.20 uur zagen we opeens een stuk of 20 jan van Gents. Meestal zagen we ze alleen. Terwijl we daar zo naar keken zag ik opeens dolfijnen naast de boot. Ze zwommen met ons mee en probeerden net voor de boeg uit te zwemmen en onder de boot door.. Fantastisch!!. Heb snel nog het een en ander gefilmd.


Maandag 16 juli 
Vannacht weinig geslapen, denk max. 2 uurtjes maar ben ook niet echt moe. Is zoveel te zien. Water is iedere keer weer anders. Het was ook rustig weer, weinig wind en het hoge druk gebied kwam er aan. 1031. En wij zitten straks midden in het centrum, dus.... geen wind. 
Inmiddels weer een over heerlijke magnetron maaltijd genuttigd , nu met een verse salade. De wind werd steeds minder en alles begon te klappen door de nog hoge deining. Uiteindelijk om 21.00 uur toch maar de motor aangezet, Nog in ieder geval een dag en een nacht op Biskaje voordat we Spanje kunnen aanlopen We hebben inmiddels toch maar wachten ingesteld om vermoeidheid te voorkomen. 
Helaas, slaap weinig want ben altijd bang dat ik wat mis. Vannacht toch 2 uur meegepikt. 
De zon gaat hier erg mooi onder. De hele rand van de horizon kleurt 360 graden oranje en de hemel zit zoooo vol sterren ,nog nooit eerder gezien. Heb er veel zien vallen en dan ook natuurlijk veel wensen gedaan. Voor ons lijkt mist op te komen, maar dat schijnt normaal te zijn in deze hoek van Biskaje. 


 Dinsdag 17 juli 
Tot 4 uur gemotord, toen weer wat wind en de zeilen omhoog. Het ging steeds harder waaien en gingen lekker met 8,5 knopen over de slechts varende boeg. Heerlijk. Er stond een mooie ,hoge deining, ging echt super. 
Vandaag geen dolfijn gezien, raar hoor. Nog wel even gevist met een kunst-visje er aan, maar niets gevangen. gisteren durfde ik het niet omdat ik bang was er een dolfijn af te moeten halen. Kon ook wel met de paternoster vissen maar we hadden geen zin in makreel. 
Later viel de wind weer weg en kwam deze van achteren. Omdat we van 5000 meter diepte terug gingen naar 100 meter, ontstond er een erg onrustige zee zodat we de zeilen maar weg hebben gehaald en verder gingen motoren. Alles zou anders kapot kunnen slaan en moeten al genoeg repareren. 
Quido ontdekte later bergen, of waren het toch wolken??? Volgens mij de Pyreneeën. In ieder geval ontdekten we toch land in zicht`` . Kriebels!!!
Inmiddels was de temperatuur al lekker geworden, de kou er af. Nog niet echt bikini-weer, maar we zitten dan ook op zee. Wel kon de jas uit en en de Uggs. Slippers aan en op naar Gijon. Dit was de enige plaats die goed te bezeilen was.
 Als je je ingesteld hebt om ergens naar toe te gaan dan wil je niet nog een nacht door zeilen. Moet waarschijnlijk toch nog ff wennen!!!! 
Om 00.30 uur legden we aan in de haven van Gijon.Toch wel spannend bij nacht een vreemd gebied aanvaren, maar oen CPN doet het geweldig.
De temperatuur was zeer prettig. Echt een zwoele zomeravond. Het lijkt wel zomer! Nog even in de kuip een wijntje gedronken en toen snel naar bed voor een normale nachtrust.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten